דרום קוריאה צפויה לאסור על ענקיות הטכנולוגיה גוגל ואפל לדרוש ממפתחי תוכנה להשתמש במערכות התשלום שלהם, ובכך למעשה תימנע משתי החברות גביית עמלה ברכישות בתוך האפליקציות. זו המגבלה הראשונה מסוגה שכלכלה גדולה מטילה על ענקיות הטכנולוגיה.
תיקון לחוק עסקי התקשורת בדרום קוריאה, כבר זכה במדינה לכינוי "חוק אנטי גוגל" עומד למבחן ונשקל על ידי המחוקקים בדרום קוריאה. הנושא קודם במהלך השנה האחרונה והוא שם למטרה את ענקיות הטכנולוגיה ששולטות בשוק חנויות האפליקציה.
Fascinating possible move against Apple and Google payment monopolies in South Korea. Definitely keeping an eye on this.https://t.co/dfIjzMixXi
— Techni-Calli (@Iwillleavenow) August 27, 2021
חברת אפל מיהרה לטעון כי "הצעת החוק תעמיד את המשתמשים הרוכשים מוצרים דיגיטליים ממקורות אחרים בסיכון להונאה, תערער את הגנת הפרטיות שלהם ותקשה על ניהול הרכישות שלהם". יצרנית אייפון טוענת כי היא מאמינה ש"אמון המשתמשים ברכישות בחנות האפליקציות תיפגע ותפחת כתוצאה מהצעת החוק הזו – מה שיוביל לצמצום הזדמנויות עבור יותר מ-482 אלף מפתחים רשומים בקוריאה, שהרוויחו עד היום יותר מ-8.55 טריליון וון קוריאני (כ-7.5 מיליארד דולר) עם אפל". אלפאבית, חברת האב של גוגל, עדיין לא הגיבה.
אדם הוג', דובר משרד הנציגות המסחרית בארה"ב, אמר כי גורמי המימשל בארה"ב עדיין שוקלים כיצד לאזן את ההשקפות לגבי חברות הטכנולוגיה האמריקאית, כאשר ממשל ביידן לפחות רשמית טוען כי הוא מעוניין להגביר את התחרות בתעשיה. "אנחנו במגעים עם בעלי מניות שאוספים מידע ועובדות לגבי החקיקה שנשקלת בדרום קוריאה", אמר הודג' לסוכנות רויטרס והוסיף, "תוך כדי כך אנחנו מבינים בצורך להבחין בין אפליה נגד חברות אמריקאיות לבין פיתוח תחרות".
South Korea's parliament is poised to limit Apple and Google's tight grip on their app stores https://t.co/qIsT5BnyiY
— CNBC Tech (@CNBCtech) August 25, 2021
אפל וגוגל מגיבות באיומים שמשדרים לחץ
אפל וגוגל היו במוקד של ביקורת עולמית רבה בשל דרישותיהן ממפתחי תוכנה שמשתמש בחנויות האפליקציות שלהן להשתמש במערכות תשלום קנייניות שגובות עמלות של עד 30% על רכישות בתוך האפליקציה. קוון סה-הואה, מנכ"ל איגוד חברות האינטרנט של דרום קוריאה שמייצג חברות טכנולוגיית מידע קוריאניות, אמר: "עבור אפליקציות משחקים, גוגל כפתה על מפתחי אפליקציות להשתמש במערכות התשלום שלה, והיא רוצה להרחיב את המדיניות לאפליקציות נוספות של מוסיקה וקומיקס".
אם הצעת החוק החדשה תהפוך לחוק הרשמי בדרום קוריאה, מפתחי תוכנה יוכלו להשתמש במערכות תשלום עצמאיות אחרות כאופציות ולא יהיו מחויבים לגוגל ואפל ששולטות בחנויות האפליקציות. אבל עדיין לא בטוח שהחוק יעבור, ענקיות הטכנולוגיה נלחמות חחזק. נעמי וילסון, סגנית נשיא לענייני מדינות אסיה במועצת התעשיה הטכנולוגית, ארגון סחר שמייצג גם את אפל וגוגל, טוענת כי החקיקה תהווה הפרה של התחייבויות הסחר הדו-צדדיות והרב-צדדיות שעליהן חתומה דרום קוריאה.
South Korea is poised to become the first country to impose curbs on the lucrative app stores run by Apple and Google https://t.co/UFcsuhkBUH via @technology
— Lee Jeong-Ho 이정호 (@Lee_Jeong_Ho) August 25, 2021
"אם החוק יעבור, הוא יציג אתגרים הן למפתחי אפליקציות והן לחנויות אפליקציות המבקשות לעשות עסקים בשוק הקוריאני", אמרה וילסון וקראה למחוקקים הקוריאנים לבחון מחדש את ההתחייבויות למשווקי האפליקציות ולוודא שהן לא ישפיעו באופן לא פרופורציונלי על חברות אמריקאיות.
גם אירופה וארה"ב בוחנות את צעדיהן מול ענקיות הטכנולוגיה
יש כמובן לציין כי דרום קוריאה היא ענקית טכנולוגית ומהווה את הבית של חברות כסמסונג ו-LG מבוססות מערכת אנדרואיד. חנות האפליקציות של גוגל, 'גוגל פליי', נהנתה מהכנסות של 5.15 מיליארד דולר ב-2019 בדרום קוריאה, לפי נתוני הממשלה הרשמיים. מוקדם יותר השנה גוגל הודיעה כי תפחית את תשלום השירותים שהיא גובה על מפתחים בחנות האפליקציה שלה מ-30% ל-15%, לאחר שהם חוצים את רף מיליון הדולר בהכנסות שנתיות. גם אפל נקטה בצעדים דומים.
South Korea is likely to bar Google and Apple from requiring software developers to use their payment systems, effectively stopping them from charging commissions on in-app purchaseshttps://t.co/GtGUvMKC3e pic.twitter.com/TdqYqK4Z6z
— Reuters Legal (@ReutersLegal) August 24, 2021
העמלות בחנויות האפליקציה של אפל מהווים חלק מרכזי מעסקי השירותים שלהם ששווים כ-54 מיליארד דולר, אולם הם גורמים להוצאות ועול כבד על מפתחי תוכנה. לפני שלושה חודשים, בחודש מאי, יצרנית משחק הווידאו הפופולארי פורטנייט הגישה תביעה להגבלים עסקיים נגד אפל, שהעלתה כי יצרנית המשחק שילמה 100 מיליון דולר בעמלות לאפל במשך שנתיים בלבד.
גם האיחוד האירופי פועל בנושא, ובשנה האחרונה עלתה בו הצעת חוק השווקים הדיגיטלים, בניסיון לטפל בסוגיית העמלות שגובות חנויות האפליקציות. חבילת החקיקה הזו נועדה להשפיע על חברות גדולות, אך כמה מחוקקים באירופה תומכים בהתמקדות רק בענקיות טכנולוגיה אמריקאיות. מוקדם יותר החודש בארה"ב, שלושה סנאטורים מהמפלגות הדמוקרטית והרפובליקנית העלו הצעת חוק שאמורה לרסן חנויות אפליקציות של חברות שלדבריהם נהנות מכח ושליטה נרחבים בשוק, דוגמת אפל וגוגל.