משפטי

הסיכול הממוקד של גלנט: פר' גולדרייך לא יקבל פרס ישראל

יואב גלנט שר החינוך יואב גלנט. פר' גולדרייך לא ישתתף בטקס ביום ראשון

אידיאולוגיה לפני כבוד? זו כנראה המשנה של הפרופסור עודד גולדרייך, שלא יקבל ביום העצמאות את פרס ישראל למתמטיקה למרות שנבחר על ידי ועדת השופטים. למה? כי פר' גולדרייך חתם על מסמך שקורא לאיחוד האירופי לא לשתף פעולה עם אוניברסיטת אריאל, ולטענת שר החינוך יואב גלנט והיועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, יש לבחון האם עבר בכך על החוק למניעת חרם.

בית המשפט העליון אמנם לא פסק נחרצות, אך קיבל את עמדת ‏היועמ"ש ושר החינוך כי לפני מתן פרס ישראל  לפרופ׳ גולדרייך יש לבדוק אם במעשיו בחתימה על העצומה לא עבר על החוק למניעת פגיעה במדינת ישראל באמצעות חרם, התשע"א-2011. קבלת הבקשה של גלנט ומנדלבליט ובעיקר הטיימינג (הצילומים של הטקס ייערכו כבר ביום א' הקרוב) הופכים את מועמדתו הנוכחית ללא רלוונטית מבחינה טכנית.

״עומדות רגלינו כמעט ערב יום העצמאות ושוב נדרשים אנו, בבחינת ריטואל חוזר ונשנה, לעסוק בפרס ישראל", כתבו השופטים בפסיקתם ברוח הימים האלה בישראל, "אכן, יש להצר על כך שפרס כה יוקרתי ובעל מוניטין ואירוע מאחד ומרומם לב כמו טקס פרס ישראל, הופך כמעט באופן קבוע למקור מחלוקת ופילוג. לנוכח סד הזמנים, ובהסכמת משיבי המדינה, הדיון שנערך בפנינו התנהל כאילו ניתן צו על תנאי״.

מדובר בעתירה ייחודית כאשר ועדת השופטים עצמה היא שעתרה לבית המשפט לאחר ששר החינוך דחה עד עתה את המלצתה. ״קורפוס הפסיקה שנצטבר בנושא פרס ישראל עומד לפנינו: על עצמאות שיקול הדעת המקצועי של חברי ועדת השופטים – אין חולק. על אופיו המקצועי הטהור של הפרס שעליו יוקרתו והמוניטין שלו – אין חולק. על כך שככלל, לצורך הענקת הפרס אין רלוונטיות להתבטאויות "פרטיות" חוץ-מקצועיות של הזוכה בפרס – אין חולק״, נכתב בהחלטה.

בכל מקרה, בית המשפט החליט, לאחר שעיין בעתירה ושמע את טיעוני הצדדים, לקבל בשלב זה את עמדת היועץ המשפטי לממשלה לפיה יש לאפשר לשר החינוך לבחון מידע שהגיע לידיו אך לפני יומיים, ושעניינו עצומה שעליה חתם פרופ' גולדרייך ואשר התפרסמה לפני כשבועיים ימים. פרופ' גולדרייך אינו מתכחש לחיתמה זאת ואף הצהיר כי נעשתה בחודש ינואר השנה, עוד לפני ההחלטה על זכייתו בפרס.

העצומה בה מדובר היא "תזכורת" וקריאה לאיחוד האירופי להפסיק שיתופי פעולה של מוסדות או תכניות הקשורים לאיחוד האירופי עם אוניברסיטת אריאל. פרופ' גולדרייך הצהיר באמצעות בא כוחו כי הוא עומד מאחורי חתימתו הנ"ל, ובנוסף הצהיר והבהיר כי אינו תומך בתנועת ה-BDS.

״בנסיבות המיוחדות שנוצרו, בשים לב לעמדת שר החינוך בדבר הצורך בפרק זמן נוסף לבחינת העניין, לרבות מתן אפשרות להידרש להתייחסותו של פרופ' גולדרייך לדברים בטרם קבלת החלטה סופית; ובשים לב לעמדת היועץ המשפטי לממשלה לכך שמדובר בשאלה "לא טריוויאלית" שעשויה לדרוש ליבון משפטי שיש קושי לבצעו לנוכח סד הזמנים (הדיון נערך היום, יום  חמישי ה-8.4.2021 והטקס אמור להיות מצולם ביום ראשון הקרוב ה-11.4.2021) – בהינתן כל אלה, אנו סבורים כי יש לאפשר לשר החינוך לחזור ולעיין בדברים ולקבל החלטה בתוך חודש ימים מהיום. זכויות הצדדים שמורות ביחס לכל החלטה שתתקבל״, נכתב בהחלטה.

עם זאת, השופטים השאירו פתח לתקן את המעוות אם יוחלט כי גולדרייך ראוי לפרס. ״רשמנו לפנינו כי ככל שיוחלט להעניק לפרופ' גולדרייך את הפרס, ניתן יהיה לעשות כן בטקס פרסי ישראל שייערך בשנה הבאה או במועד מוקדם יותר לפי בחירתו של פרופ' גולדרייך", הוסיפו השופטים, "משיבי המדינה יגישו הודעה מעדכנת בתוך 30 יום מהיום בדבר החלטתו של השר״.

שתף את הכתבה ב:
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב telegram
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות