כללי

הטכנולוגיה בשרות המחאה

מסך ווטסאפ בסלולר

מההפגנות בבלרוס ועד לרחוב יפו שבירושלים – הרשתות החברתיות משנות את האופן שבו מתארגנות מחאות, החל בתכנון הלוגיסטי וכלה בניסוח החזון, אסטרטגיה ויעדים. בעולם, ישנו גידול בהורדות של אפליקציות של התכתבות מוצפנת, כגון, וואטסאפ, סיגנל וטלגרם, לצד שימוש באפליקציות המאפשרות האזנה לתדרי רדיו של המשטרה, כאשר השימוש באפליקציות השונות ברחבי העולם נובע ממידת הדיכוי של המשטר נגדו מוחים. הרשתות החברתיות, בראשן פייסבוק, מאפשרות הנגשת מידע אודות ההפגנות, הפצת עדויות של המפגינים והתכונה החשובה ביותר, שידורים חיים בפייסבוק. כך, אם בעבר למפגינים לא היה קשר זה לזה במהלך ההפגנה והיה קושי לפעול בצורה מאוגדת, הרשתות החברתיות מציעות כיום שלל פתרונות ודרכי התקשרות עבור המפגינים.

בארץ, ישנו שימוש משמעותי באפליקציית ההתכתבות וואטסאפ מבית פייסבוק. קיימות אלפי קבוצות בוואטסאפ שמוקדשות לקיום פעילות המחאה. הקבוצות השונות מאפשרות תיאומים בין חברי הקבוצה לגבי דברים לוגיסטיים, כמו מה, איפה ואיך, כמו גם תיאומים לגבי הרעיונות, המטרות ודרכי הפעולה שבהן יגשימו את אותן המטרות. למשל, באחת הקבוצות התקיים לאחרונה דיון לגבי אסטרטגיה של המוחים והמוחות לגבי שיתוף פעולה עם כוחות המשטרה – איך, על מה ומתי מותר לדבר עם המשטרה או עם נציגיה.

גיל סקוט הרון – המהפכה לא תשודר בטלוויזיה

עורך הדין יהונתן קלינגר הוא היועץ המשפטי של התנועה לזכויות דיגיטליות, המנהלת את המאבק נגד המאגר הביומטרי. עו"ד קלינגר רואה את היתרונות והחסרונות שמגולמים בתפקיד של הרשתות החברתיות במחאה ומזהיר כי הוואטסאפ אינו האמצעי היעיל או הבטיחותי ביותר.

"קודם כל, הרשתות איפשרו להתאגד בצורה יותר פשוטה, למצוא אנשים כמוהם, לא משנה אם זה בעיה בתכנון העירוני או איזושהי החלטה של הממשלה שהיא מושחתת בעינייך. היתרון הוא שהפלטפורמה מאפשרת פרסום מהיר וזול, אני יכול להעלות פוסט בפייסבוק ויש חשיפה.
"הצד השני הוא שמדאיג אותי. היום, בזכות אותם כלים, הממשלה יכולה לעקוב אחרינו ולהשתמש בכלים מודיעיניים כדי לדעת מי המנהיגים, עם מי הם מתקשרים וכיוצא באלו".

הדיונים שמתקיימים בשיחות בקבוצות השונות בוואטסאפ בהן, בנוסף לתיאומים לוגיסטיים בנוסח "אנחנו פונים ביפו, תמשיכו אחרינו", מאפשרים לקבוצה גדולה של פרטים להיות מעורבים בניסוח אסטרטגיה וחזון עבור תנועה בצורה שאין לה תקדים. הוואטסאפ מאפשר ביטוי עצמי ומנגיש לקיחת כוח וסמכות אשר בתורם מאפשרים פלורליזם שלא נראה כדוגמתו בתנועות מרי אזרחי בעבר. תחשבו שפעם, ניסוח החזון ובניית האסטרטגיה נעשו בחדרים קטנים של מקורבים בעלי כוח ותכנית העבודה טיפטפה למטה בסולם ההיררכי. היום, כל מי שבאמת רוצה בכך, יכול ויכולה להשפיע.

קלינגר התייחס לאופן שבו הרשתות החברתיות משנות את חוקי המשחק: "אנחנו רואים שבביזור ובאנרכיה יש יתרון עצום, העובדה שיש מחאה בלי מנהיג מוגדר, אלא הרבה קבוצות שפועלות לאותה מטרה בלי תיאום מוחלט, מונעת מהממשלה שרוצה לדכא את המחאה לעשות זאת".

יחד עם זאת, קלינגר לא רואה דווקא ביישומון הוואטסאפ שחקן מוביל. "ההתארגנות והדיונים תמיד היו, היו קבוצות דיונים או מיילים, וואטסאפ הוא לא הפתרון הטוב – בשביל לקרוא כל פעם צריך לפתוח את הנעילה מהטלפון. אם הטלפון נעול בטביעת אצבע, יש סיכוי ששוטר יצמיד את האצבע בכוח לטלפון ויקרא את ההודעות". מה גם, לטענתו של קלינגר, יש אפליקציות ששומרות על פרטיות המשתמשים בצורה הרבה יותר טובה.

נראה שהיום, כל מי שיש לו מספיק תושייה וכוח רצון יכול להיות מוביל מחאה ולאור הפלורליזציה שמתאפשרת הודות לרשתות החברתיות. הדבר הכי מהפכני במחאות שמתקיימות כבר 19 שבועות נגד ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שחרתו על דגלן את מסר המהפכה, הוא דווקא המהפכה שמתחוללת בעצם האופן שבו עושים אותה.

שתף את הכתבה ב:
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב telegram
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות