בריאות

גם סימנים שגרתיים עלולים להעיד על מחלת לב. כמו שקרה לשני

שני קדוש בסך הכל היתה קצת עייפה והרגישה כאב בטן. זה נגמר עם צנתור לפתיחת חסימה באחד מעורקי הלב
מחלת לב שני קדוש

בטוחים שאתם מכירים את הסימנים למחלת לב? אל תמהרו לענות כן. שני קדוש בת 36 מהישוב שקד, נשואה ואם לשלושה, רגילה להיות עייפה. יום אחד הרגישה שהיא עייפה מהרגיל. היא התלוננה בפני אמה ובעלה, אבל המשיכה את סדר היום שלה שכלל את היותה מורה לילדים בכיתה א'. "הרגשתי מן מועקה כזאת וקושי בנשימה, אבל פשוט שתיתי מים והמשכתי הלאה", היא מספרת. "כשהגיעה הביתה, העייפות גברה, ובבת אחת החלו גם כאבים. הכאבים חלפו כעבור 5 דקות ושכבתי לישון. לאחר חצי שעה הבנתי שהכאב לא באמת מפסיק. פנינו למוקד של קופת חולים והם הפנו אותנו לחדר המיון של המרכז הרפואי הלל יפה. חשבתי באמת ובתמים שמקור הכאב הוא מהבטן וממשהו שאכלתי".

בחדר מיון ביצעו לשני את כל הבדיקות, אך לא נראה בהן משהו חריג במיוחד. היא הועברה להמשך בירור והשגחה במחלקה פנימית ב'. "כולם היו מקסימים ומסבירי פנים והביעו תמיהה על כך שלאישה צעירה יש כאבים כאלו ועייפות כזאת, אבל כל הבדיקות היו בסדר, פחות או יותר, למעט אחת", היא מספרת.

"ראיתי אישה צעירה, בריאה, ללא רקע משפחתי של מחלות לב, אבל עם קליניקה מובהקת לבעיה בלב", מסביר ד"ר סייף אבו מוך, מנהל מחלקה לפנימית ב'. "הדיון היה האם להעביר אותה לצנתור או אולי לנסות קודם בדיקה לא פולשנית, כגון סי טי של עורקי הלב (צנתור וירטואלי) בכדי שלא להעביר אותה פרוצדורה רפואית שסיכון בצידה. בסופו של דבר, ההחלטה הייתה שהיא חייבת צנתור אבחוני".

היא הועברה לחדר צנתורים במערך הלב, שם ביצע ד"ר רמי אבו פנה, רופא בכיר במערך הלב, את הצנתור. במהלך הצנתור נדהמו כולם לגלות כי קיימת חסימה של 90% באחד מעורקי הלב של שני, דבר שלא רואים בדרך כלל באישה כל כך צעירה. הצנתור הסתיים בהצלחה, ולאחר התאוששות מהירה היא שוחררה לביתה למנוחה.

"לא יודעים להסביר לי מדוע זה קרה", היא מסבירה, "אני צריכה להמשיך להיות במעקב במרפאה ייעודית לנשים עם בעיות לב כי הרופאים אמרו לי שבעיות לב בנשים שונות מבגברים, ולכן כל ההתייחסות היא שונה".

לעניין זה מתייחס הקרדיולוג ד"ר אבו פנה: "ידוע כי בעיות לב בנשים מתבטאות אחרת מבגברים. לפעמים אלו כאבים שאינם מובהקים אלא יותר עייפות משמעותית. מומלץ להקשיב לגוף שלנו כך שבמידה שישנה תחושה חריגה ולא מוכרת, לפנות בדחיפות לייעוץ רפואי".

פרופ' אריאל רוגין, מנהל מערך הלב, מוסיף: "אין מספיק מודעות לכך שמחלת לב עלולה לפגוע בנשים – לא בקרב האישה עצמה ולעיתים גם לא בקרב הצוותים הרפואיים. חשוב להבין כי לעיתים התופעות אצל נשים עם בעיות לב הן חולשה כללית, צרבת, כאבים בזרועות או בגב העליון, כאבים בלסת ואי נוחות בחזה". ד"ר אבו מוך מסכם: "המקרה של שני הוא נדיר כי מדובר באישה צעירה ללא מחלות רקע. ההמלצה שלנו היא להיות מודעים לסימנים הקליניים, לצמצם גורמי סיכון כמו עישון ואם יש חשד- לגשת להיבדק".

דר' רמי אבו פנה, המרכז הרפואי הלל יפה

אברהם קריספין

שתף את הכתבה ב:
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב telegram
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות